•  
  •  

Loghouse Designs

Het Finse loghouse

In Finland zijn de meeste eengezinswoningen opgetrokken uit hout, meestal geverfd in de kleuren blauw, geel of bruinrood die zo karakeristiek zijn voor Scandinavie. Een blokhut, opgetrokken van ronde of vierkante balken is een echt statussymbool wat voor de meeste Finnen betekent dat ze minstens hun zomerhuis of buitenverblijf in deze stijl opgetrokkenwillen zien. Het zal niet verwonderen dat er in Finland een heel scala bestaat van bedrijven die loghouses ontwerpen en bouwen. Naar wens kunnen ze als bouwpakket worden opgeleverd of sleutelklaar worden opgeleverd.

De manier waarop bouwprojecten worden ingericht is vrij flexibel en de handige huiseigenaar kiest er in Finland vaak voor om een deel van de afbouw zelf ter hand te nemen. De bodemgesteldheid is voor het bouwen bijzonder goed, veelal op enige diepte rotsachtig, waardoor het bijna nergens in Finland nodig is om te heien. Er wordt geegaliseerd, men giet een betonplaat volgens de tekeningen horend bij het bouwpakket, en de bouw kan beginnen. Vanzelfsprekend werkt deze goedkope fundering ook door in de prijs van de woning.

Voor het ontwerp kan meestal gekozen worden uit een standaard portfolio van designs, of u kunt uw eigen ontwerp (laten) maken.

Grote firma's als Honka hebben eigen architecten, produceren het bouwpakket en kunnen het huis ook bouwen of aan een andere door u gekozen aannemer aanleveren. Honka loghomes worden over de hele wereld geexporteerd.

Loghouses voor vakantiedoeleinden zijn er in twee varianten: alleen voor zomergebruik, of voor gebruik gedurende het gehele jaar. Het verschil zit in de dikte van de houtblokken of -balken voor de buitenmuur en in de verwarming. Huizen voor zomergebruik kennen dunnere muren, en vaak alleen een open haard voor verwarming. Huizen voor gebruik in alle seizoenen hebben een dikke zeer goed isolerende buitenmuur, en meestal vloerverwarming plus electrische radiatoren.

Vakantiehuizen zijn in Finland al te koop vanaf circa 30 m2. Een comfortabel huis voor 4 personen heeft 60-100 m2 en daarboven wordt het al een behoorlijk 'kasteel'. Finnen houden van ruimte, en vakantiehuizen staan meestal op ruime kavels. Een paar duizend vierkante meter is voor Finse begrippen een goed begin.

Portfolio designs

a
Aamutähti
45,5 m²
Aarrearkku
88,5–90,0 m²
Eerola
85,0–87,0 m²
Ilmari
92,0 m²
Suvikumpu
166,0 m²
Heijastus 30 ja 40
97,5 m²
Tuikku 10 ja 20
56,5 m²
Eräloitsu
76,5–85,5 m²
Hymyhuuli
91,0 m²
Menomono
108,5–120,5 m²

 

 

 

 

 

 

 

© 2008 Rene Harte / Poolster Beheer BV.  Alle rechten voorbehouden.  Algemene Voorwaarden | Disclaimer
KvK nr. 24123456 - Kamer van Koophandel Rotterdam.  E-mail ons op info@tweedehuisinfinland.nl