•  
  •  

Uw budget

Prijzen in Finland

Eén van de grote voordelen van Finland is nu juist de gematigde prijsontwikkeling van onroerend goed. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste is er gewoon verschrikkelijk veel land voor relatief weinig mensen. Er worden met zeer grote regelmaat landprojecten uitgeschreven door het hele land, waardoor geen schaarste onstaat en de in Nederland bekende prijsopdrijving door gemeentes en projectontwikkelaars ontbreekt. Ten tweede geschiedt de consumptie van onroerend goed grotendeels door de (vrij beperkte) interne markt want Finland is nog niet echt ontdekt door de buitenlanders.

Zelf een huis (laten) bouwen

De prijs van bouwgrond (aan het water!) voor een vakantiehuis bedraagt in de regel tussen de 3 en 50 euro per vierkante meter. Ja, u leest het goed. Meestal mag rond de 4% van de kavel bebouwd worden, dus op een kavel van 2500 vierkante meter mag u bijv. 100 vierkante meter bouwen. In de regel mogen er twee gebouwen worden geplaatst: het eigenlijke vakantiehuis en het in Finland zo vertrouwde saunahuis. Een minimaal saunahuisje herbergt in ieder geval de sauna zelf en een kleedkamer, maar zeker bij de wat grotere vakantiehuizen worden de sauna-huizen vaak uitgebouwd tot 30-40 vierkante meter en een dergelijk saunahuis vormt een gastenverblijf op zich, zodat de eigenaar zijn eigen vrienden of familie kan uitnodigen, zonder op zijn privacy in te leveren.
De traditionele Finse blokhutten zijn te verkrijgen als bouwpakket, maar kunnen ook sleutelklaar worden opgeleverd. Bij de bouwpakketten moet u denken aan circa 500-1.000 euro per vierkante meter als richtprijs. Wenst u uw vakantiewoning sleutelklaar in ontvangst te nemen, dan bedragen de totale kosten 2 tot 3 maal de bouwpakket prijs, afhankelijk van de inrichting die u kiest.

Een bestaand huis kopen

In Finland staan op elk moment zo'n 3.000 - 5.000 vakantiehuizen te koop waarvan grofweg de helft aan het water. De prijzen varieren vanzelfsprekend sterk met de lokatie, de ouderdom, staat van onderhoud, kavelgrootte, inrichting, faciliteiten, type water(rand) en ligplaats voor de boot.
Als richtprijs kunt u bedenken dat u in midden Finland een leuk vakantiehuis van circa 75 vierkante meter op 5.000 vierkante meter kavel, aan het water met ligplaats voor een speedboat kunt kopen voor circa anderhalve ton. Maar met een beetje goed zoeken is het zelfs mogelijk om voor 50.000 euro een knus huisje aan het water voor twee personen te vinden.
In de wat hogere prijsklasse hieronder een concreet voorbeeld van een vakantiewoning in Zuid-Finland. 4-kamer, 80 vierkante meter, met saunahuis annex gastenverblijf (1 slaapkamer) en steiger op 7.000 vierkante meter grond, verkocht voor circa een kwart miljoen euro.VOORBEELDEN

 

Om u een idee te geven hieronder een aantal kavels en woningen die in het afgelopen jaar te koop hebben gestaan of nog te koop staan.

Voorbeeld 1 - kavel

Midden-Finland, 6.600 m2, 150 m2 te bebouwen, EUR 65.000

Voorbeeld 2 - kavel

Zuid-Finland, aan zee, 17.000 m2, EUR 58.000

Voorbeeld 3 - kavel

Zuid-Finland (50 km van Helsinki), 11.870 m2, bouwvergunning voor 4 (!) vakantiehuizen, EUR 75.000

Voorbeeld 4 - Vakantiewoning

Midden-Finland, bouwjr 2007,
79 m2, op 3.200 m2 kavel, saunahuisje 15 m2 aan het meer, EUR 169.000

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

© 2008 Rene Harte / Poolster Beheer BV.  Alle rechten voorbehouden.  Algemene Voorwaarden | Disclaimer
KvK nr. 24123456 - Kamer van Koophandel Rotterdam.  E-mail ons op info@tweedehuisinfinland.nl